fbpx

Відійдіть від ратуші: 5 музеїв Львова, до яких не доходять туристи

Під вами скрипить підлога, ваші кроки чутно навіть на іншому поверсі, а розбуджена наглядальниця зали дивиться на вас з підозрою? Якщо не боїтеся бути чи не єдиним відвідувачем музею, то подумайте про ці п’ять місць. Хочете побачити незвичайні експозиції на самоті?

  1. Національний музей ім. А.Шептицького, відділ Українського мистецтва ХХ ст.

 Правильно, основний музей розташований на проспекті Свободи, на видноті. А от його відділ трошки далі від центру – на вулиці Драгоманова, 42 (орієнтир – пам’ятник Михайлові Грушевському).

Чесно кажучи, ви можете до самого музею не заходити, але побачити його будівлю – раджу і навіть дуже. Це гарна необарокова вілла, що нагадує святковий тортик з прикрасами з крему та безе. У 1898 році її побудували для Еміля Дуніковського, професора Львівського університету, геолога та географа. Обійдіть її з усіх боків – декору дуже багато: маскарони, грифони, леви, фігури богів та янголів.

У 1911 році цю віллу у професора викупив митрополит Шептицький для музею українського мистецтва.

Вілла Дуніковського на початку ХХ ст.

Не дивуйтеся, але сам музей в цій будівлі не знаходиться – вона потребує ремонту. «Не знаємо, коли це станеться», – знизують плечима працівники. Щоб побачити експозицію, потрібно увійти до іншого будинку на території музею.

 

Що варто побачити?

Портрет Лесі Українки, написаний Іваном Трушем у 1900 році, також інші картини цього відомого художника. Також є роботи Олекси Новаківського, Олени Кульчицької, Миколи Сосенка тощо.

Адреса та графік роботи:

  • м. Львів, вул. Драгоманова, 42
    10:00 – 18:00,
  • понеділок та вівторок – вихідні
    +38 (032) 261-35-92, 261-35-96

2. Зоологічний музей ЛНУ

У цього музею доля подібна до попереднього – всі знають його «старшого брата» на вулиці Театральній. Але за масштабом тут не до порівняння – музей шалено багатий на експонати, включно з унікальними.

Але є проблема.

Він не дуже публічний, бо знаходиться на біологічного факультеті університету. Для внутрішнього користування. Без реклами, наглядальниць та квитків. Але й без чіткого графіку роботи – може пощастити потрапити, а може й ні.

Заходите на 3 поверх факультету і ліворуч, там є табличка. Потім просите працівників кафедри зоології увімкнути вам світло та пустити до музею. Як не дивно, вони навіть не контролюють відвідувачів там – гуляйте та дивіться досхочу.

Цей зоологічний музей  заснований ще у 1784 році і є одним з найстаріших університетських музеїв Європи. Я вже сказала, що експонатів там справді багато? ))

10 000 одиниць! А загальні фонди – понад 170 тисяч. Збірка музею відома у науковому світі, бо саме тут вперше описали більше 130 типових зразків тварин.

Це риба-чотиризуб!

Що варто побачити?

З найцікавішого: скелети кашалота та морської корови, китовий вус, двоголові телята, риба-диявол, гігантський крокодил, чотиризубі риби та краб, розміром з дорослу людину.   

Краб-гігант

Адреса та графік роботи:

  • вул. Грушевського, 4
    10:00 – 15:30, перерва 13:00-14:00
  • середа, субота та неділя – вихідні
  • телефон: 0322 394 548

3. Мінералогічний музей ЛНУ

Так, він теж знаходиться на біологічному факультеті, от тільки на 2 поверсі, ліворуч. Принцип відвідування – той самий.

Музей заснований у 1858 році! Тут є гігантські кристали моріону і польового шпату з камерних пегматитів Волині, піриту з Березівського золоторудного родовища на Уралі, унікальні друзові агрегати димчастого кварцу з пегматитів Уралу і самородної сірки з родовища Шор-Су в Середній Азії.

Не можу сказати, що колекція вражає, на відміну від зоологічної, але вона цікава. Головне, попросіть, аби вам увімкнули загальне світло в музеї, бо камені лежать у темних шафах і мають достатньо сумний вигляд. Або підсвітіть мінерали самостійно ліхтариком з телефону – от побачите, наскільки засяє колекція.

Що варто побачити?

Все, бо назви мінералів не настільки важливі, як їхня форма та поєднання кольорів.

Адреса та графік роботи:

  • м. Львів, вул. Грушевського, 4
    10:00 – 16:00
  • середа, субота та неділя – вихідні
    +38 (032) 239-47-00

P.S. На цьому факультеті є і третій музей – палеонтологічний.

Він розташований на 1 поверсі, але потрапити туди мені ще не вдалося. Треба заздалегідь домовлятися і я якось це зроблю. Працівники сказали: «Відчинити не можемо! Це ж музей! Там сигналізація і рідкісні експонати».

 

 4.  Музей модерної скульптури Михайла Дзиндри

А тепер потрібно виїхати за межі Львова – до Брюховичів. Саме там схований цей дивовижний музей!

Площа музею аж 1450 м², але колекція настільки масштабна, що ви витратите не одну годину, аби добре все розгледіти. Більше 800 скульптур, зроблених з будівельної сітки та цементу, в одному залі! Дивні фігури, химери, політ фантазії – ви ніби опиняєтеся всередині картини сюрреалістів!

Автор майже все життя прожив за кордоном, а у 1991 році повернувся в Україну. Його вдова розповідає, що перевезти колекцію на Батьківщину було дуже важко і дорого.  І хоч Михайлові вдалося збудувати музей, проте вижити музею самостійно не вдалося – його подарували державі.

Що варто подивитися?

Скульптури не підписані, тому шукайте, що сподобається саме вам.

  • Адреса та графік роботи:
  • Брюховичі, вул. Музейна, 16
  • щодня 10:30 – 17:30 (пн – вихідний)
  •  +38 (032) 234 66 36
  • www.facebook.com/pg/dzyndramuseum

 

 

5. Музей визвольної боротьби

Так, всі знають, що в ресторації «Криївка» є певна атмосфера українського підпілля ХХ сторіччя. Але справжня інформація про ОУН-УПА, бандерівців, петлюрівців, мельниківців, Січових стрільців та інших борців за незалежність України зберігається у двох музеях Львова – історичному (в Чорній кам’яниці, площа Ринок, 4) та музеї визвольної боротьби.

От про нього і поговоримо, бо він незаслужено лишається без уваги туристів.

Від порохової вежі йдіть вулицею Лисенка в напрямку від центру, поки не побачите віллу з квадратними зубцями на вежах. Колись це був будинок Стрілецького товариства («Куркового братства»), саме тут у 1868 році відбулись установчі збори товариства «Просвіта».

В музеї більше 10 000 експонатів: документів, старих фотографій та портретів, зброї, одягу, речей репресованих – всього, що стосується періоду від кінця ХІХ – до початку ХХ століття. Всього 3 зали, але пробути там можна дооовго, якщо цікавитеся цією темою.

Сорочки Юрія Шухевича

Вхід коштує 30 грн для дорослих і 10 грн для школярів.

  • Адреса: вул. Лисенка, 23а
  • Телефон: +38 (032) 235-78-86
  • Працює щодня: 10:00 – 18:00
  • Середа – вихідний

Який з цих музеїв ви відвідаєте першим?

Залишити відповідь