fbpx

Як скетчери взимку у музеях Дніпра малювали

Зима, Дніпро та компанія людей, які люблять мандрувати та малювати. 8 музеїв, 10 зустрічей та безліч вражень від події “Зимові музейні замальовки по середам, що були ініційовані UA-Travels – про все це ми, нарешті, розповімо з подробицями та, звичайно, ілюстраціями.

Сезон активних подорожей та прогулянок в Україні не припадає на січень-лютий, після новорічних свят традиційний вибір відпочинку невеликий: або Карпати, або Єгипет. Нам же хотілося незвичного, місцевого, чогось, що вимагає активного залучення, тобто театральний та кіно-сезон – окрема та не наша тема. Отож, було створеного фейсбук-подію, і на початку кожного тижня ми обирали музей у Дніпрі, де зустрічались у середу, щоб поспілкуватися та помалювати.

Ідея дізнатися більше про край, місто, історію  та отримати задоволення від творчості у колі друзів, старих та нових, здалась гарною. Серед учасників багато хто навіть не чув про більшість музеїв, які ми обрали для відвідування, а так ретельно дослідити музейні колекції взагалі нікому не спадало на думку до цього часу. Взагалі, змальовуючи предмети, не лише хотілося більше про них дізнатися, але й помічались тонкощі, деталі, на які інакше ніколи не звернули б уваги.

Майже після кожного малювального дня (а це від 1,5 до 3 годин праці!) виникало бажання повернутися у музей ще! Так історичний музей ми відвідали тричі за зиму, у “Машини часу” повернулися на початку березня. А до мінералогічного та зоомузею обов’язково прийдемо ще, бо вони виявилися маловідомими, але неймовірно цікавими!

Тепер трошки подробиць, рекомендацій та вражень про відвідані музеї. У огляді використані малюнки та фото учасників події.

 

Історичний музей ім. Яворницького

Найбільший і найакадемічніший музей міста, не враховуючи художнього. З історичного музею все почалося, археологічна експозиція та виставка Єгипту та античності надихнули цей “марафон”.  Ще двічі ми відвідували музеї цієї зими: на день музейного селфі та послухати лекцію про дніпровський степ у енеоліті.

Враження та рекомендації. У зимовий період гардероб не працює, але цей й зайве – у залах від просто холодно до дуже холодно. Є банкетки, де можна присісти чи покласти речі, але треба бути готовим відповісти на запитання “чому ви це робите”. Хіт спілкування – заборона пити воду у залі. Звичайно, ця заборона вигадана та незаконна, звертати увагу на неї, напевно, треба – залишивши відгук у книзі скарг та пропозицій. Наукові співробітники здебільшого доброзичливі, тож є надія, що до ставлення до відвідувачів ще більше зміниться на краще.

Адреса: пр. Д. Яворницького, 16

Музей-садиба Д.Яворницького

Меморіальний будинок-музей, філія історичного.  У музеї зазвичай відбувають камерні події: лекції, концерти, зустрічі та цікаві обговорення. На жаль, за межами стандартного регламенту, все дуже важко та залежить лише від людського фактору.

Враження та рекомендації. Рекомендовано відвідувати офіційні заходи. Або продовжувати просвітницьку роботу серед тих, хто мав би сам це робити.

Адреса: пл. Т. Шевченко, 5

Технічний музей “Машини часу”

Приватний музей, багато авто та іншої техніки, а також речей ХХ ст. У музеї можна фотографувати, торкатися великої більшості експонатів, є безліч атракцій для дітей та дорослих, є крамниця з сувенірами, а також кав’ярня. Адміністрація та персонал привітні та цілком адекватні.

Враження та рекомендації. Відвідали музей двічі: самостійно та за запрошенням директора, помалювати експонати виставки – спільного проекту з художнім музеєм та обласною бібліотекою. Малювати у музеї приємно та зручно: є стільці, є всі необхідні умови, навіть, якщо ви працюєте не у швидкій техніці. Важливе зауваження: взимку доволі зимно, приміщення дуже велике. Але можна час від часу грітися у кав’ярні або взагалі малювати з її вікон, експозиція гарно проглядається.

Адреса: вул. Мандриківська, 44

Аерокосмічний центр

Насправді це не музей, а Національний центр аерокосмічної освіти молоді імені Макарова, і ми відвідали один з залів. Зазвичай сюди потраплять з екскурсією від турагенції (єдина у місті водить відвідувачів раз на місяць) або за домовленістю з адміністрацією. Я зателефонувала директору, завчасно домовилися та нам відкрили зал.

Враження та рекомендації. Це надзвичайне місце, яке є “фішкою” Дніпра, експозиція унікальна і є маст сі. Взимку – космічно холодно, беріть термос з чаєм!

Адреса: пр. Гагарина, 26

Менора-центр

Найсучасніший музей Дніпра за методологією подання інформації і з найвищім рівнем роботи з відвідувачами. В музеї багато поодиноких відвідувачів, багато організованих груп, багато дітей. Є можливість дізнатися про єврейську культуру та життя спільноти в Україні до Другої світової та про Холокост; експозиції надають інформацію водночас обережно та відверто. Високий рівень працівників усіх ланок. На території центру є турцентр, бібліотека, крамниці та кав’ярні.

Враження та рекомендації. Безумовне маст сі за усіма показниками. Влітку рекомендуємо ще піднятися на оглядовий майданчик, аби подивитися панораму міста. Уважно вивчіть розклад роботи центру та музею, він має свої особливості у шабат та інші дні!

Адреса: вул. Шолом-Алейхема, 4/26

Зоомузей ДНУ

Музейні кімнати навчальних закладів мають свою специфіку: не завжди є окрема штатна одиниця, закріплена за музеєм, розклад роботи та навіть телефонний зв’язок.

Враження та рекомендації. Але у зоомузеї ДНУ все з цим добре. Можна фотографувати, допомагають з додатковими стільцями та експозиція несподівано велика, а людей зовсім немає, коли немає студентів.

Адреса: пр. Яворницього, 36. Корпус ДНУ №2 (біофак), кімн. 23

Етнографічний музей ДНУ

Про цей музей ми дізналися випадково, він не рекламується у мережі , не має стабільного розкладу та є ініціативою організаторки. Тут зберігаються речі, зібрали у етнографічних експедиціях університета;  у цьому ж корпусі окремо є музейний кабінет археології.

Враження та рекомендації. Дуже маленьке приміщення, краще, якщо відвідувачів буде не більше 6-8 одночасно. Приємна атмосфера завдяки организаторці музею.

Адреса: вул. Гагаріна, 72. Перший корпус ДНУ, 6 поверх, кабінет 606

Мінералогічний музей Гірничого університету

Музей Гірничого університету приймає відвідувачів за загадковим розкладом, його численні телефони у мережі не працюють, а всередині тхне тютюном. Але…

Враження та рекомендації. Це досить великий музей, у його колекції не лише мінерали. Має сенс відвідати, якщо пощастить зустріти доглядача на місці.

Адреса: вул. Д. Яворницького, 19, вхід з вул. Гончара

Залишити відповідь