fbpx

Таємниці волинського заказника «Новосілки»

Волинські ліси за останні десятиліття трохи порідшали, але і досі не відкрили всіх своїх секретів. Одному з таємничих волинських заказників  і присвячений черговий запис в моєму блозі.

Новосілки – звичайне селище, що знаходиться за п’ять кілометрів від міста Володимир-Волинський. Туристам може бути цікавим хіба завдяки збереженої Петропавлівської церкви 1783 року.

1

2

3Петропавлівська церква, селище Новосілки

Якось у розмові з місцевими проскочила пара слів про секретну військову частину, що за радянських часів знаходилася в сусідньому лісі. На той час здобути якоїсь додаткової інформації мені не вдалося. Місцеві не горіли бажанням щось розповідати. А на мої питання жартували: «В газетах про це не писали».

Пошук в інтернеті також не приніс результатів. Тоді було вирішено відправитися на пошуки самостійно.

Сьогодні на території лісу діє заказник «Новосілки». Територію важко назвати великою – всього 385 га. Однак якщо загубитися не вийде, то трохи поблукати лісом – цілком реально.

4

5

6

7

Ліс виявився надзвичайно мальовничим. Ми отримували справжнє задоволення від пошуків. Проте наша прогулянка затягнулася. Не додавало впевненості і розуміння того факту, що секретну частину будували не для того, аби кожен випадковий мандрівник міг знайти військовий об’єкт.

8

9

10

На третій годині пошуків я задумався про повернення додому.

В лісі виявилося забагато стежок, доводилося йти фактично навмання. Ми обирали ті, на яких траплялося багато битого каміння та незначні залишки асфальту – адже це могло свідчити, що дорога призначалася для автівок. Але такі стежки були всюди. Врешті, дорогу нам загородило повалене дерево. Ми вже збиралися повертати назад, як в голову прийшла така думка:

«А якщо це останнє випробування? Можливо, ліс хоче переконатися, що ми гідні дізнатися його таємниці?»

Ми перелізли через повалене дерево і продовжили шлях. А через кілька десятків кроків знайшли ангар.

11

12

13Ми тут не перші

14

Зовсім поруч знаходився ще один. Втім, виглядав ідентично.

15

16

17

Вже по поверненню, вдалося дещо дізнатися у місцевих жителів.

За словами селян, в лісі розташовувалася військова частина, де зберігалися ядерні боєприпаси та пальне. Самі ж ракетні штольні з балістичними ракетами знаходилися неподалік. Так, наприклад, волинські ЗМІ колись писали про закинуті шахти під селом Мовчанів.

Місцеві селяни, звичайно , знали про існування частини в лісі і намагалися оминати її стороною. Кажуть, військові вивезли все цінне та залишили об’єкт протягом однієї ночі. А вже за часів незалежності на територію почали навідуватися шукачі металу. Першими порізали залізні двері з ангару.

Дізнатися більше, на жаль, не вдалося.

18

Біля ангарів ми знайшли ще одну споруду, побудовану у невеликому земляному насипі. Всередині було темно, але спалах від  фотоапарата дозволив оглянути холодні і пусті коридори. Все, що залишилося з минулих років – заржавілий вогнегасник, яким погребували навіть шукачі металу.

19

20

21

22

23

24

25

26

27

На території колишньої частини розкидані протигази – виглядає доволі моторошно. Насправді ж, можна радіти, що свого часу засоби хімзахисту виявилися непотрібними.

28

29

30

Знайти колишню секретну частину в заказнику «Новосілки» не так просто – не впевнений, що не заблукаю навіть знаючи дорогу. Втім, з наполегливими туристами невеликий волинський ліс обов’язково поділиться своїми таємницями. От тільки замість відповіді на хвилюючі питання запропонує тільки шурхіт гілок та спів пташок.

 

3 thoughts on “Таємниці волинського заказника «Новосілки»

Залишити відповідь