fbpx

UA-Travels маршрут одного дня Житомирщиною

Попереду багато вихідних, а ви залишилися у Києві і не знаєте, куди себе подіти? Якщо маєте автівку, то спробуйте проїхатися Житомищиною, запевняю вона вас вразить. Ми обрали невеличкий відрізок одного з маршрутів Житомирщиною на нашому сайті і пропонуємо проїхатися разом з нами;)

Маршрут побудований із Києва, але, звісно, він може початися і з самого Житомира, Рівного або Вінниці. Його можна почати з обох боків: спочатку Житомир/Бердичів, потім садиби у селах або навпаки, все залежить від вашої цілі. Якщо хочете побувати у музеї космонавтики Житомира, то краще почати з нього, бо по поверненню ввечері він може вже не працювати. Якщо закінчувати подорож у Житомирі, то можна насолодитися приємною вечерею у цивілізованому місці, якого не буде серед сіл.

Тож, поїхали!

1. Яроповичі, садиба Котюжинського 50.10029, 29.20038

Мандрівки Житомирщиною

Неймовірний дерев’яний палац на околиці села, оточений старим парком зі ставком. Останнім часом використовувалася як школа, спочатку належала цукоровиробнику Сигизмунду Антоновичу Котюшинському, який побудував тут завод, але збанкрутів і продав все, включно з садибою. Будинок хоч і дерев’яний, але на свій час був досить сучасним: із каналізацією, сантехнікою, системою обігрівання. Зараз будинок занепадає, розповідають, що у ньому хочуть зробити краєзнавчий музей, але…

Мандрівки Житомирщиною

Залишки паркової під’їздної алеї
Мандрівки Житомирщиною

Мандрівки Житомирщиною

2. Андрушівка, палац Бержинських-Терещенків 50.01606, 29.02319

Мандрівки Житомирщиною

Родина Терещенків взагалі була щедрою на палаци, і ось один з них. Спочатку належав поляку Бержинському, потім родині Терещенків, за Миколи Терещенка набув сучасного вигляду. Зараз у ньому міститься школа, він також оточений старим парком зі ставком. Кажуть, що за часів більшовицького заколоту 1917 року мав велике значення – тут виступав сам Будьоний, а потім палац цими самими будьоновцями був розграбований.

Мандрівки Житомирщиною

Мандрівки Житомирщиною

Мандрівки Житомирщиною

Мандрівки Житомирщиною

Мандрівки Житомирщиною

На в’їзді до Андрушівки ще можна побачити старий цукровий завод Терещенків

3. Червоне, палац Терещенків-Грохольських 49.95749, 28.88068

Мандрівки Житомирщиною

А ось і найвражаюча пам’ятка нашої подорожі – неоготичний палац тих самих Терещенків. Хоча збудував його граф Адольф Грохольський ще у 1851 році, а тільки після його смерті вдова Грохольського продала палац родині Терещенків. На подвір’ї ще можна побачити господарські споруди, які використовували як майстерні для виробництва літаків (справа життя Федора Терещенка).

IMG_3669 copy

Після націоналізації у 1917 році тут розміщувався дитячий будинок, а потім ПТУ (до 1990 року). Багато років будівля руйнувалася, руйнується і зараз, хоча її намагаються трохи підтримувати черниці монастиря, який зараз розміщується на частині приміщень палацу.

Мандрівки Житомирщиною

Мандрівки Житомирщиною

Мандрівки Житомирщиною

Мандрівки Житомирщиною

4. Бердичів

А ось і цивілізація. Про Бердичів багато чого написано, окрім прогулянки приємним провінційним містечком ми радимо вам відвідати дві локації: монастир-фортецю Кармелітів Босих 49.89748, 28.57475 та єврейське кладовище 49.91121, 28.59202.

Мандрівки Житомирщиною

Спочатку це була фортеця, потім стала монастирем кармелітів. Дуже затишне подвір’я, гарний краєвид на місто
Мандрівки Житомирщиною

Єврейське кладовище довгий час було закинуте, тільки у 2013-2014 єврейська громада привела його до ладу. Надгробки лежать так хаотично, бо за часів Другої світової фашисти викопали їх, щоб замостити дорогу на Вінницю

5. Житомир

У Житомирі місць, де прогулятися також вистачає, але ми радимо три: парк Гагаріна з його пішохідним мостом та краєвидами з нього 50.24491, 28.66386, дамбу і знову ж таки краєвиди на гранітні скелі 50.24361, 28.64916, а також музей космонавтики 50.25305, 28.6775

Мандрівки Житомирщиною

З пішохідного моста відкриваються не тільки круті краєвиди, але ще й можна пострибати
Мандрівки Житомирщиною

Знайти це чарівне місце просто – дійти до стели у Парку слави, а далі йти на шум водоспадів
Мандрівки Житомирщиною

Музей космонавтики – один з найвражаючих музеїв країни по цій темі. Експозиція наче зроблена ще у 80-х, але й на сьогодні досить актуальна та незвична. Вул. Івана Франка, 22

Залишити відповідь