fbpx

Розгірче: там, де починаються Карпати

Розгірче – невелике карпатське село, що розташовується за 20 км від міста Стрий.  Мандрівникам відоме завдяки таємничому печерному монастирю, що знаходиться у підніжжя гір. Головну туристичну візитку села доповнює мальовнича природа Карпат, які широко розкидуються звідси далеко за обрій.

Закарпатці можуть не погодитися зі мною, адже для них гори починаються з протилежного боку. Однак, думаю, мешканці Срібної землі вже звикли, що для більшості українців саме вони живуть «по інший бік» Карпат і тому не будуть ображатися 🙂

Мандрівка у Розгірче може стати чудовою ідеєю для подорожі одного дня зі Львова. Якщо ж ви маєте авто, то можете охопити одразу кілька подібних карпатських локацій.

Однак цей пост більше для тих, хто звик або вимушений подорожувати своїм ходом. Саме так колись дісталися Розгірче і ми. Думаю, наші поради можуть стати мандрівникам в нагоді.

Розгірче: як доїхати?

Дістатися села можна електричкою Львів-Мукачево. Виходити треба на станції Стинава Нижня. Електричка може запізнюватися, тому перед виходом краще спитати у людей і переконатися, що перед вами потрібна зупинка. Справа в тому, що станція Стинава Нижня уявляє собою маленьку невиразну будку з бетону, яку з вікна вагону можна просто не побачити.

1Залізнична станція Стинава Нижня

Далі треба перейти трасу Київ-Чоп, що простягається фактично паралельно колії і недалеко біля зупинки «Стинава Нижня» знайти міст через річку Стрий. Якщо ви все ж таки наважитесь поїхати електричкою – то просто йдіть за людьми, майже всі вони направлятимуться саме в Розгірче.

2Міст через Стрий

З моста і починається найцікавіше. Під ногами стрімкий Стрий, навколо – мальовничі Карпати. Дорогою до села можна влаштувати повноцінну фотосесію. На жаль, у нашому випадку завадила погода.

Можливо, вам пощастить більше?

3

4

5

6Дорога до села

7

8

Наступним орієнтиром стане церква Святого Миколая. Колишнього скельного монастиря можна дістатися й іншими стежками. Ми ж обійшли храм з правого боку і піднялися вулицею в гору.

9

Так вийшли за межі села і пройшлися хресною дорогою. Цього разу орієнтиром вам послужить великий дерев’яний хрест. Від нього треба звернути ліворуч і йти до цвинтаря. Звідти вже можна побачити головну пам’ятку села –  скельний монастир.

Можете прислухатися наших порад, або вже на місці розпитати місцевих.

На пішу прогулянку від залізничної станції до монастиря сміливо виділяйте годину, а якщо звикли робити тривалі паузи на фото/їжу/відпочинок, то і всі дві.

10

11

12

13

14

15

Чого очікувати від подорожі в Розгірче? 

Можна сказати, що нас монастир вразив. Момент, коли погляд, блукаючи між голими деревами, несподівано зачепився за “диряву” скелю, і справді був дуже приємним.

Отже, що уявляє собою монастир?

В толщі скелі вибито три печери, дві з яких знаходяться на першому рівні. На “другий поверх” можна потрапити сходами, або піднявшись горою. Ми спробували обидва варіанти і зараз рекомендуємо скористатися другим. Через дощ кам’яні сходи були дуже слизькі, що зробило підйом не тільки марудним, але і небезпечним.

Разом з тим, роздивлятися добре збережені руїни колишнього скельного монастиря і справді цікаво. Рукотворні печери приховують ще багато таємниць, які навряд чи хтось зможе розгадати. Це залишає великий простір для фантазії та здогадок про історію цих скель і людей, що жили всередині.

16

17Щоб ви могли уявити приблизний розмір

18

19

20

21

22

23

24

25

26

Подорож в Розгірче, незважаючи на жахливу погоду, нас не розчарувала. Однак якщо ви маєте в своєму розпорядженні вільний час та відповідні можливості, під час мандрівки краще охопити одразу кілька локацій за один раз. А з пошуком цікавих туристичних місць в Карпатах проблем у вас точно не виникне.

Читайте UA-Travels, складайте свій маршрут і вирушайте назустріч яскравим незабутнім враженням!

Залишити відповідь