fbpx

Харків: від Центрального ринку до Південного вокзалу

Подорожуючи та потрапляючи куди-небудь у геть нову для нас місцину ми часто стикаємося з дивною реакцією пересічних місцевих мешканців: «Тю! Та що тут у нас дивитися?!». А потім на власний сором похоплюємося, що ми саме так ставимося до того міста, де живемо, інколи «вигулюючи» приїжджих друзів. Наприклад, я мешкаю в Харкові з 2001 року, і місцевий зоопарк відвідала лише в 2012 році, а взагалі активно цікавитися історією та архітектурою міста почала десь три роки тому.

До речі, у теплу пору року всі бажаючі можуть подорожувати вулицями Харкова з найкращим, на мою думку, екскурсоводом — Максимом Розенфельдом. Екскурсії відбуваються щовихідні.

Описаний маршрут — це спрощена версія одного з маршрутів Макса. Коротко його можна описати так:  М. Центральний Ринок — вул. Різдвяна — вул. Конторська — вул. Конєва — вул. Полтавський Шлях — Південний вокзал. Дуже неквапливою ходою, усе роздивляючись та фотографуючи, на нього витрачається близько години.

Починаємо гуляти ось тут. Благовіщенський кафедральний собор — фактично один із символів Харкова. Дуже відомий «смугастий» екземпляр української архітектури.

DSC_6029_1

Одразу за собором по вулиці Різдвяній знаходиться колишній дім моделей, розпис фасаду (мозаїка) якого приписується Врубелю, хоча це й неправда.

DSC_6032_1

DSC_6033_1

Трохи далі по цій же вулиці — будівля колишньої мануфактури ще початку ХХ сторіччя, архітектор О.І. Ржепішевський. Будівля вже досить давно покинута напризволяще й перебуває в жахливому стані.

DSC_6034_1

Інші будівлі по вулиці Різдвяній. Якщо вам подобається такий стиль, рекомендую подивитися фоторепортаж Тетяни Кабакової по Харкову, там ще більше світлин про ці та інші історичні будинки.

DSC_6035_1

DSC_6038_1

Далі виходимо на колишню Різдвяну площу, де до революції сторічної давнини знаходився однойменний храм, який потім знищили. У дворах ховається будівля колишньої лікарні, що формально перебуває на реставрації, а фактично тимчасово покинута.

DSC_6041_1

Ідемо вулицею Конторською, що отримала свою назву від численних контор, які ще з козацьких часів торгували «казенним» напоєм — горілкою. Тут дуже багато старовинних споруд, більшість із яких і донині заселені, та затишних маленьких двориків.

DSC_6044_1

DSC_6045_1

DSC_6048_1

DSC_6049_1

DSC_6050_1

Харківська мечеть. Будівля сучасна, зведена вже за часів незалежності.

DSC_6052_1

Дім, у якому мешкала відома художниця Зінаїда Серебрякова. Це саме тут була намальована її знаменита веранда. До речі, зараз харківські громадські активісти піднімають питання про створення тут музею.

DSC_6053_1

DSC_6057_1

DSC_6059_1

Веселий дворик, розмальований самими мешканцями, які не ганяють туристів із фотоапаратами.

DSC_6062_1

DSC_6063_1

Вулицею Конєва виходимо на Полтавський Шлях. Стара пожежна частина. Колись давно Харків був малоповерховим, і з цієї башти дійсно можна було здалека побачити пожежу на іншому краю міста.

DSC_6067_1

Нові графіті на площі навпроти пожежної частини біля старого цирку.

DSC_6069_1

Житловий будинок, архітектор В.А. Естрович. Вигляд із двору, а потім — із фасаду.

DSC_6073_1

DSC_6075_1

Житловий будинок — так званий «дім із папугами», архітектор Ю.С. Цауне.

DSC_6076_1

DSC_6077_1

Після цього дорога приводить до харківського Південного вокзалу, поруч із яким можна скуштувати смачної кави в будь-якому з багатьох кафе.

Отже, у  будь-якому місті можна знайти, де цікаво погуляти маловідомими місцинками.
До речі, цього разу гуляли ми разом із Наталею Михальченко, отже  світлини — її.

2 thoughts on “Харків: від Центрального ринку до Південного вокзалу

  1. Дужє приемно,подивитися на вулицю Полтавский шлях,адже дітлахами ми з хлопцями,обходили,напрямки тамтешні двори-навпростець,тай кожного куточка докладно ,вивчали..!!

    …А ще,за будинком Ржепишевського,був тоді старий Цирк,до котрого й лаштувалися,відвідувачами-зайцями.

    Ото насолода ,…подумки памьятаю оті яскрави вистави та видовища..))

    Багато разів,ходив до **Папуги**,бо поряд була вшдома бібліотека №25.
    ..Папуги,завжди тягли блище адже,то ще й крамниця,Техніки для кравців-…машинок,та багато іншого.

    Завжди мене приймав,як родича отой величезний Собор..:..Але людина мусить розумітися,у стосунках з Божою Країною,Та Володарєм Світу,тож мабуть було,такєе ось ,цілковите та гармонічне порозуміння.

    То складаю особисту подяку,за оцю прогулянку..!!!

    1. О, будівля старого цирку і зараз є, цікава, але за парканом не вдалось її добре сфотографувати.

      Дякуєм за спогади та відгук, нам дуже приємно, що фотопрогулянка сподобалась людині, яка гарно знає місто!

Залишити відповідь