fbpx

UA-Travels маршрут північною Тернопільщиною: замки, палаци, храми, природа

Маршрут пролягає переважно волинськими землями Тернопільщини. Дорогою ви побачите неприступні замки, розкішні палаци, стародавні храми – і все це на фоні дивовижної природи.

Рекомендований маршрут:

Збараж – Вишнівець – Кременець – Білокриниця – Божа гора – Почаїв

Приблизний план подорожі:

День 1.  Виїзд з Тернополя – Збараж – Вишнівець – ночівля в Кременці

День 2. Кременець – Білокриниця – ночівля в Кременці

День 3. Похід на Божу гору – повернення в Кременець

День 4. Почаївська лавра

Ночівля

Всі три ночі зручно провести в Кременці. Середня ціна за номер у готелі – 200 грн.

Дорога

Звичайно, найзручнішим варіантом є власне авто. «Залізний кінь» зекономить Вам щонайменше один день. Однак особисто я використовував автостоп, громадський транспорт і власні ноги. Тобто, все що Вам дійсно необхідно – це здоров’є та трошки грошей.

Пункт 1. Збараж

Збараж – маленьке охайне місто з великою кількістю історичних пам’яток. Головною, звичайно  є Збаразький замок. Перед візитом бажано завчасно перевірити графік роботи музею, щоб не товктися біля стін фортеці, як Богдан Хмельницький зі своїм військом в середині XVII століття.

Влітку потрапити всередину можна було в будь-який день в період з 9:00 до 20:00. Однак це правило, яке може змінитися швидше, ніж Ви дочитаєте цей пост.

1Збаразький замок

2Підземелля замку

У місті збереглося кілька історичних храмів. Також цікаво побродити старим міським цвинтарем. В цілому, у Збаражі можна провести цілий день.

3Центральна вулиця Збаража

4Костел Бернардинців, XVIII ст.

5

На цвинтарі, Збараж

Як дістатися?

Маршруткою чи електричкою з Тернополя.

Пункт 2. Вишнівець

Від Збаразького замку до траси на Кременець близько п’яти кілометрів. Ви можете подолати цю відстань пішки, як свого часу зробив це я, або під’їхати маршруткою. Там Вам треба буде сісти на автобус до Вишнівця. Відстань між двома пунктами становить приблизно 25 км. Зловіть попутку – і вже через 15-20 хвилин будете на місці.

У Вишнівці Вас очікує розкішний палац, який Оноре де Бальзак свого часу назвав «малим Версалем». Сьогодні у стінах колишньої князівської резиденції діє музей. Майже всі багатства Вишнівецього палацу були вивезені, тому експозиції доволі бідні.

Фото від Наталії Барбір:

6Вишнівецький палац

7

8

9Замкова церква – князівська усипальниця, сучасний вигляд

Після оглядин Вишнівця, треба повернутися до автостанції та сісти на автобус до Кременця. Перед сном, якщо у Вас ще залишаться сили, прогуляйтеся на Замкову гору – пізно ввечері руїни кременецького замку можна оглянути безкоштовно.

Пункт 3. Білокриниця

Відкладіть прогулянку Кременцем на післяобідній час. Замість того поїдьте в Білокриницю, яка знаходиться всього в п’яти кілометрах від міста. Село відоме туристам завдяки вишуканому палацу, у стінах якого сьогодні діє Лісотехнічний коледж.

У Білокриницю з Кременця регулярно ходять автобуси. Зловити потрібний транспорт можна на зупинці в центрі міста.

10

Палац у Білокриниці

11

12Колишнє військове містечко, Білокриниця

Пункт 4. Кременець

Дивовижне місто, в якому можна залишитися і на місяць. У Кременці є все, що може зацікавити сучасного туриста: руїни стародавнього замку, вражаюча архітектура і навіть власні гори.

13

Руїни Кременецького замку  

14

Місто з гори Воловиця

15Кременецький колегіум єзуїтів – сьогодні Педагогічна академія

16

Храми Кременця

17Національний парк «Кременецькі гори»

Пункт 5. Божа гора

Якщо Ви любите довгі піші прогулянки – раджу витратити день на похід до Божої гори.

Існує чимало легенд про цю місцевість. Головний сюжет історій – поява Богородиці для захисту людей, які ховалися тут від монголо-татарських завойовників.

На вершині гори знаходиться дерев’яний храм, монастирські печери, цілюще джерело.  Однак слід врахувати, що на Божу гору туристичні агенції доволі активно возять паломників. Тому не дивуйтеся натовпу, продавцям сувенірів та можливим обмеженням.

18

19

Як організувати похід?

Доїдьте автобусом до зупинки Цукровий завод у Кременці. Далі рухайтесь пішки живописними селами Іква, Малі та Великі Бережці. Прогулянка з Кременця до вершини гори займе близько 2 – 2,5 годин. Враховуйте і час, який Вам знадобиться, аби повернутися назад. Варто знати, що зустріти автобус по дорозі буде великою вдачею.

20Нагорода для любителів походів – прекрасні краєвиди Тернопільщини

Пункт 6. Почаїв

Останнім пунктом маршруту є Почаївська лавра. Доїхати сюди можна маршруткою, які регулярно відправляються з кременецької автостанції.

Не переживайте за можливу втому після походу  – тут Вам не доведеться багато рухатися. Територія лаври доволі компактна. До того ж, Ви завжди можете відпочити в кафе чи залишитися на ніч, аби повністю відновити сили.

21

22

23

Варто пам’ятати

  • Завчасно перевіряйте графік роботи музеїв, які збираєтеся відвідати.
  • Зловити автобус чи знайти працюючий магазин після 22:00 буде доволі непростою задачею.
  • Усі наведені вище поради мають рекомендаційний характер. При бажанні та відповідних можливостях, Ви можете проїхати всі вказані місця протягом одного дня. Або «зрізати» кілька нецікавих для Вас пунктів.

На цьому все. Бажаю вдалих подорожей і яскравих незабутніх вражень!

 

Залишити відповідь