fbpx

Музей “Громадянський подвиг Дніпропетровщини під час АТО” відкрито!

23 грудня 2017 року  було відкрито другу частину музею АТО у місті Дніпро.  Перша частина музею просто неба “Шляхами Донбасу” працює вже пів року, нова діє у приміщенні Діарами історичного музею ім. Яворницього і має назву “Громадянський подвиг Дніпропетровщини під час АТО”.

Ігор Щупак (Igor Shchupak): Це музей не речей, а життя і долі людей. Таким його зробили Юра Фанигін, Наталия Хазан (Natalia Khazan), Иван Начовний (Ivan Nachovnyy), Олег Репан, – волонтери, ветерани АТО; Надія Капустіна, Вадім Якушенко і весь колектив музею ім. Яворницького; Андрій Курляк, Natali Shulika, Ольга Горб (Olga Gorb), Владимир Юрченко (Vladimir Yurchenko) і вся творча, енергійна команда облдержадміністрації (так!) Валентина Резниченка; співробітники нашого музею Голокосту художник Віктор Гукайло, макетчик Павло Рахно та інші ентузіасти – важко назвати усіх.

Перша зала – не лише військові, всі, кого торкнулась війна, хто не залишився байдужим. Волонтери. Медики. Журналісти. Родини військових. Переселенці. Експозиція надзвичайно інтерактивна не лише завдяки численнім речам, до яким можна доторкнутися та відео-супроводженню. Люди – головні дійові особи і це передано не пояснювальними табличками біля особистих речей та фото. SMS з війни та на війну: слова, що написані у важку хвилину, прохання про допомогу, сухе ділове спілкування, підтримка, обіцянки, відчай та надія. Емоції – кожен крок та кожна деталь.  Важка зала друга –  присвячена сотням загиблих. Третя – мультимедійна зала, де на чотирьох стінах демонструється знятий волонтерами фільм-хроніка від початку війни на сході до сьогодення, відвідувач знаходиться всередині подій.

DSC_5522_1

DSC_5497_1Початок

DSC_5505_1Ось так побудована перша зала. Неймовірна робота авторів експозиції, щиро дякуємо!

DSC_5489_1Дуже важливо та приємно було побачити це фото у експозиції. Це – Донецьк навесні 2014 року. Справжній, український, коханий

DSC_5488_1Дніпро прийняв найбільшу у Україні кількість переселенців з зони АТО

DSC_5506_125-та окрема повітряно-десантна бригада, Дніпро. Гордість та біль

DSC_5510_1   DSC_5484_1

DSC_5504_1

DSC_5486_1Подарунок з шахти “Південна” на Донбасі

DSC_5508_1

Людей на відкритті було дуже багато, тому далі – кілька фото різних куточків музею, це навіть не половина того, що там є.

DSC_5512_1

DSC_5514_1Юра Фанигін, один з авторів та найактивніший популяризатор музею, волонтер

DSC_5515_1

DSC_5520_1   DSC_5492_1

DSC_5523_1

DSC_5524_1

DSC_5482_1Дуже важкі та важливі речі: дитячі малюнки. Тисячі їх було відіслано бійцям. Якщо в тебе ще є запитання “що я, малий / старий / хворий / бідний / несміливий / слабкий можу зробити?” – ось відповідь

DSC_5531_1Важко робити тут фото, не дочекавшись, поки зала стане майже порожня. Сльози та біль. І надія на перемогу. Слава Україні, Героям Слава!

#музей_АТО_Днепр

Читайте також: “Найцікавіші музеї Дніпра“.

Залишити відповідь