fbpx

Вишнівець: гніздо князів та заколотів

Містечко Вишнівець на Тернопільщині – родинне гніздо волинських князів Вишневецьких.  Містечку 621 рік, Магдебурзьке право з кінця ХV століття  та чудовий палацовий комплекс, в якому варто побувати.

2
фото з Вікіпедії

Колись у Вишнівці змінювали історію держав. Тут гостювали Оноре де Бальзак, Тарас Шевченко й останній король Речі Посполитої Станіслав Август Понятовський. Саме тут шляхта підтримала Лжедмітрія І, визнала в ньому сина Івана Грозного та заручила з ним Марину Мнішек в 1605 році. Та й татари тримали у полоні Богдана Хмельницького у оборонному замку Вишнівця.

01
Дмитро Байда Вишневецький

Палац, який ми можемо побачити сьогодні, був побудований у 1730-х роках. Навколо простиралося  220 га вишуканого дворівневого парку, внизу текла широка річка Горинь і дзвеніли дзвони церкви Вознесіння Господнього. Зараз річка стала ставом, від парку лишилося 8 га, цінності із замку вивезли, лише церква стоїть і сяє банями.

1

 

Від потужного генеологічного дерева родини князів Вишневецьких розбігаються очі, але рід обірвався, не лишивши прямих нащадків.  Ви точно чули про Дмитра Байду Вишневецького – легендарного засновника Запорізької Січі та Ярему Вишневецького – ворога Богдана Хмельницького. Портрети цих та інших князів Вишневецьких і тепер прикрашають стіни палацу-музею, щоправда, лише репродукції, бо всі оригінали, стародруки, меблі, коштовності та різні цінності вивезли до Москви у 1940 році.

img_3518

Палац поєднує стилі пізнього бароко та класицизму.  Згори виглядає великою літерою С та має симетричну структуру всередині. По центру розташований парадний вхід з колоннами, гербом та ліпниною.  В 100 кімнатах палацу місця було вдосталь, тож магнати мали окремі кімнати з картинами, бібліотеку,  китайську та мисливську залу.

03
Інтер’єр однієї з кімнат, малюнок

Якщо вийти на балкон – то відкривається дуже гарний краєвид, не зважаючи на те, як зменшилася річка. Храм XVI століття був усипальницею князів Вишневецьких, і хоч Ярема Вишневецький став ревним католиком, цю церкву він не зруйнував.

img_3557

До замку веде елегантна брама, яку збудували на честь приїзду короля Польщі – Станіслава Августа Понятовського. Причому король провів у Вишнівці аж три тижні і навіть зустрічався зі спадкоємцем московського трону Павлом І.

img_3508

Останній з роду Вишневецьких — Михайло Сервацій – був неймовірно багатим, але так і не зміг лишити спадкоємця, хоч і мав семеро дітей. Він помер у 1744 році і містечко з палацом отримали князі Мнішекі.  А потім до 1913 року Вишневець переходив з одних княжих родів до інших. У радянські часи палац працював як будинок культури, ПТУ та бібліотека, і лише на початку 2000-х став музеєм.

02

Ну і про Бальзака насамкінець)).

Письменник довгий час мав роман із заможною полькою Евелиною Ганською, що мешкала поблизу Бердичева. Коли він якось їхав до неї у 1848 році, то зупинився на кілька днів у палаці Вишневецьких. Ніби йому дуже сподобалося і він назвав палац «малим Версалем» у своїх листах до коханої.

img_3514

Як дістатися:

Тернопільська область, Збаразький район, смт Вишнівець, вул. Замкова, 5

GPS: 49.899368° 25.7386797°

Тут немає залізничного транспорту. Найближча залізнична станція — Карначівка за 16 кілометрів від Вишнівця.

Через селище проходить автошлях М19 Луцьк — Чернівці.

Відстань за маршрутом Вишнівець (UA) — Тернопіль (UA) ~ 47 км

2 thoughts on “Вишнівець: гніздо князів та заколотів

Залишити відповідь