fbpx

Дні Європейської спадщини – 2016: таємна каплиця з фресками Розена, старі написи у парку Франка та тротуарні історії Львова

24-25 вересня минули Дні Європейської спадщини (ДЄС) у Львові, на які ми так чекали увесь рік. «Сади і парки Львова: жива історія міста» – так звучало цьогорічне гасло, згідно з яким обиралися основні пункти програми. Знов низка незабутніх подій, зустрічей, прогулянок та лекцій, сотні нових фактів, об’єктів, облич. За два вихідні мені вдалося відвідати 3 заходи та провести четвертий, особистий, який не входив до програми, але був дуже до неї співзвучний.

Принцип ДЭС простий: один раз на рік відкрити двері зазвичай недоступних для огляду пам’яток і завдяки організації різних заходів “оживити” їх. Усі заходи в рамках Днів Європейської спадщини є безкоштовними і базуються на ініціативі людей, яким небайдужа історія їхнього міста.

Екскурсія до каплиці з розписами Яна Генріка Розена – яскравіший приклад відвідування зазвичай закритого об’єкту. “У церкві Стрітення Господнєго (вул. Винниченка, 30) є каплиця з цінними настінними розписами 1930 р.” – каже нам рекламний буклет. І я уявляю велику церкву (так і є) з маленькою капличкою на три стіни, у аварійному стані, зачинену за технікою безпеки. А насправді це велике (десь зі спортзал школи) приміщення, доволі добре збережене, яке належить невідомо кому і невідомо чому туди немає доступу. Чому? Я не маю відповіді.

dsc_4048_1

Вівтарна частина. Зайшов – і став, приголомшений…

Розен – відомий у світі майстер сакрального живопису епохи модерну, який у своїх роботах поєднував західноєвропейські тенденції сецесії зі східно-візантійськими мотивами, що притаманні давньоукраїнській церкві.

dsc_4034_1

dsc_4078_1

Світла дуже бракує ;( І я не дуже зрозуміла, до чого на стінах ці… коробки з проводами. Сподіваюсь, щось на кшалт батарей

dsc_4045_1

dsc_4046_1   dsc_4050_1

У доброму стані дерев’яні оздоблення каплиці. Чудом збереглися, за радянських часів тут традиційно був склад

dsc_4052_1

Вітражне вікно свою функцію майже не виконує, але воно теж залишилось. І чудові розписи! Орнаменти у стилі ар-деко.

dsc_4043_1

dsc_4063_1

У каплиці 7 фресок на тему Таїнств. Перша та центрова: схід Святого Духа на Богородицю та апостолів. Неймовірна робота, а головне – це той самий Розен, якого ми любимо по фрескам у Армянському соборі. Не лише релігійний, але й дуже містичний.

dsc_4042_1

Друга ближче, аби роздивитися деталі. Хрещення.

(Майже?) усі люди на фресках мали історичні прообрази серед сучасників автор.

Ще раз повторюю: тут дуже потрібно адекватне освітлення, кольори чудові, ми це розуміємо по роботам Розена у армянці, але насолодитися ними не можемо, навіть потрапивши до каплиці.

dsc_4060_1  dsc_4058_1

Священство та помазання

dsc_4070_1  dsc_4075_1

Сповідь та вінчання

dsc_4055_1

О ось це – моя печаль.Єдина з фресок, яка дуже постраждала від зливи та стіна знаходиться у аварійному стані. Ось цей маленький шматочок праворуч під балконом – це фреска з Причастям ;(

dsc_4051_1

Завершити фоторепортаж треба чимось позитивним, тому хай це будуть пташки! Вони чудові, кольорові, усі різні. Кажуть, їх більше пів сотні. Легко повірити!

dsc_4065_1

dsc_4067_1

dsc_4068_1

 

Далі була прогулянка “Старі написи у парку Франка і навколо нього”, організована Ксенією Бородин та Іванной Гонак, авторками серії книжок “Львів po polsku”, які є моїми улюбленими довідниками останні місяці.

dni-yevropejskoї-spadshhini-2016/

dni-yevropejskoї-spadshhini-2016/

dsc_4127_1

От які б ми не були зацікавлені та уважні, обов’язково знайдеться хтось ще уважніший! Дівчата провели нас зовсім центральними та знайомими місцями та показали старі написи там, де майже ніхто їх не шукає та не бачить!

Ну може на каналізаційний люк ще звернуть увагу…

dsc_4105_1

dsc_4106_1

…а ось на ліхтарний стовпчик чи водостічну трубу? А вони мають свої клейма, написи, імена фабрик та виробників!

dsc_4124_1

dsc_4125_1  dsc_4116_1

Дату на барельєфі я бачила і раніше, але тепер знаю, що біля неї є клеймо автора! Так само й на скульптурній групі біля центрального входу в університет

dsc_4099_1

А ще подивилися клейма на брамах, таблички на будинках і почули багато нових та відомих імен людей, що колись будували Львів так ретельно, що ми не припиняємо милуватися їм сьогодні. Година прогулянки – це дуже мало, тому сподіваюсь, невдовзі авторки знов покличуть львів’ян та гостей міста у подорож. До того ж їх книжки є оригінальними повноцінними путівниками та надають можливість власноруч торкатися живої історії міста.

dni-yevropejskoї-spadshhini-2016/

dni-yevropejskoї-spadshhini-2016/

Далі – враження про участь у грі “Тротуарні історії Львова”. У квітні та червні 2016 року за ініціативи проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» відбулося два воркшопи, результатом яких стали урбан-ігри «Тротуарні історії Львова» та «Велемент». Обидві гри учасники воркшопів розробили спільно з sankturban.berlin

Звичайно, я не могла не взяти участь у квесті, де треба знаходити візерунки на тротуарах та відшукувати архітектурні елементи та цікаві об’єкти на фасадах!  Правила досить прості. За 2 години треба обійти кілька вулиць у історичному центрі та уважно дивитись під ноги та по сторонам. Кілька десятків карток з малюнками бруківки та 16 схематичних зображень елементів на будинках – о, це досить просто, але зовсім не легко! 😉 Наша маленька команда вирішила найбільшу кількість завдань, але далеко не всі. Це було захоплююче, рекомендую!  Як я розумію, гра буде у вільному продажі.

dsc_4136_1

Моя авторська міська мандрівка “У пошуках власного Нового Світу” була, як не дивно ;), майже про те саме, що і ДЄС, тому скажу про неї кілька слів. Усіх, хто любить пішохідні прогулянки незвичайними маршрутами було запрошено у суботу 24 вересня 2016 р. до ненаукової, але дуже дослідницької експедиції вулицями, кам’яницями, брамами та двориками Нового Світу. Вже кілька місяців я плекала надію розповісти про власний досвід знайомства з містом, його Genius loci та таємниці, які відкрив Львів. І це трапилося, не зважаючі на насичену програму ДЄС, фестиваль кави та погодні умови! 7 людей з 5 міст, Львів, осінь та маленькі чудеса на кожному кроці. Дякую всім, що прийшли, слухали, бігали під дощем, дивувалися та раділи разом зі мною! Ви – мій старий та новий Світ. 
Ось кілька кадрів з маршруту:
dni-yevropejskoї-spadshhini-2016/
dni-yevropejskoї-spadshhini-2016/
dni-yevropejskoї-spadshhini-2016/
dni-yevropejskoї-spadshhini-2016/
dni-yevropejskoї-spadshhini-2016/
dni-yevropejskoї-spadshhini-2016/
dni-yevropejskoї-spadshhini-2016/
dni-yevropejskoї-spadshhini-2016/
 Взагалі у рамках ДЄС було здійснено біля 40 заходів і чого мені не вистачало – то кілька десятків клонів себе, аби всюди встигнути та все побачити. У власному рейтингу Дні Європейської спадщини залишаються найкращою туристичною та краєзнавчою подією року. Дякую усім організаторам та учасниками. Вже чекаємо ДЄС-2017! 

2 thoughts on “Дні Європейської спадщини – 2016: таємна каплиця з фресками Розена, старі написи у парку Франка та тротуарні історії Львова

Залишити відповідь