fbpx

10 місць для подорожі мандрівника-початківця

Ви ніколи не були у самостійних мандрівках? Ніколи не планували дорогу, квитки, житло, розваги? Все життя їздили кудись за організованими турами та екскурсіями? Повірте, ви багато чого втрачаєте:) Пропонуємо вам 10 місць в Україні, які багаті на пам’ятки та розваги, дістатися до них легко, а знайти житло не важко. Подивіться, можливо, ви не були у багатьох цих місцях, які є мекками українського туризму. А попереду ще теплий вересень, або новорічні свята;)

 

1. Київ: Київська Русь, Хрещатик, майдан, Андріївський узвіз

 

1_Софийский собор_Киев
Київ – столиця, у ньому хоч раз у житті буває кожен українець (або повинен побувати). Подивитися Софію і Лавру, пройтися Андріївським узвозом, прогулятися Володимирською горкою, з’їсти київську перепічку, забратися на Батьківщину-Мати… цей перелік можна продовжувати безкінечно. Ми гарантуємо, що кожен раз ви знайдете у столиці щось нове, навіть, якщо будете приїжджати кожні вихідні. Дістатися Києва найлегше з усіх регіонів України.

Розклад пасажирських потягів тут, автобусів центрального АВ тут

Житло дорожче, ніж по всій країні, і можна навіть користуватися сервісами Airbnb та Booking

 

2. Львів: – площа Ринок, Личаківське кладовище, Замкова гора, їсти-пити

 

6103151899_d0f58b664d_o
Львів в останні роки – найтуристичніше місто України. Успішно експлуатує старовинну архітектуру та давню історію, але створює сучасні атракції (як то ресторанна культура) і нові легенди, такі, що вже не можна з’ясувати, де, коли і чи було взагалі те, що вам розповідають.

Обов’язковими для відвідування у Львові є площа Ринок і навколишні вулиці з чисельними закладами харчування, Личаківське кладовище, Замкова гора та, якщо залишиться час, замки та фортеці навколо самого Львова.

Дістатися у Львів теж не дуже складно, але майже всі шляхи все одно пролягають через Київ. Розклад поїздів залізничного вокзалу тут. Якщо їхати з Києва – найкращий варіант Інтерсіті+, який йде близько 4,5-5 годин

З житлом теж особливих проблем немає, якщо пошукати його трохи раніше. У Львові також є чисельні пристойні хостели, а також можна користуватися сервісами Airbnb та Booking

 

3. Одеса: – як пройти по Дєрібасівській?

 

800px-Operniy-11
Фото Alex Levitsky & Dmitry Shamatazhi
Після сумних подій 2014 року Одеса стала не просто перлиною у моря, а ще й загальнонаціональним пляжним курортом. На жаль, поки не витримує конкуренції зі Львовом у сервісі та цінах, але виглядає пречудово і зберігає свою неповторну атмосферу. Обов’язковими для відвідування є чисельні шикарні вулички, Приморський бульвар, Потьомкінські сходи та пам’ятник Дюку (не дивитися зі другого люка), порт, одні з найкращих музеїв країни та пляжі.

Діставатися до Одеси досить довго потягами, але автотранспортом ще складніше (якщо ви не їдете з Києва). Розклад залізниці тут

Житло дороге та неякісне за свою ціну (не забуваємо, курорт!), у сезон краще домовлятися за 2-4 місяці. Можна користуватися сервісами Airbnb та Booking, але краще і дешевше знімати приватну квартиру подобово.

 

4. Харків: столиця конструктивізму та студентства, найбільша площа Європи

 

Gosprom_Building_in_Kharkiv
Фото Serg120967
Харків – наш східний рубіж. Це чисельні пам’ятки конструктивізму (і не тільки), університети (і купа молоді), парк Шевченко та картина “Як козаки писали листа турецькому султану” (ну, звісно, не тільки ;). У Харків треба їхати, щоб подивитися на Держпром, площу Свободи (найбільшу у Європі) та покататися на канатній дорозі (і другим в країні за розмірами метрополітеном).

Діставатися до Харкова довго:( Автотранспорт, який не вийме з вас душу – це Київ та Дніпро. Розклад залізничного тут, є зручний швидкий Інтерсіті з Києва.

Житло: краще приватні квартири подобово.

 

5. Умань (дендропарк “Софіївка”)

 

IMG_3208
Відійдемо трохи від обласних центрів і згадаємо про переможця конкурсу “7 чудес України” – дендропарк Софіївку. Розташований у самому серці України у невеликому містечку Умань, побудований шляхетним паном Потоцьким, парк є перлиною садового мистецтва світового масштабу. Там можна винайняти гіда (офіційного або з місцевих), можна прокатитися по підземній річці, влаштувати пікнік на одній з галявин, годувати лебедів та качок, кататися на човні озером та зробити тисячу світлин.

Діставатися автотранспортом з Києва, Черкас, Одеси або Вінниці (це найближчі пункти з великими автовокзалами), розклад залізничного транспорту тут.

Житло: не впевнені, що воно вам потрібне, бо одного дня на Софієвку вистачить, а подивитися Умань – це 1-2 години. Але у містечку здається в оренду багато подобових квартир, а ще чисельні готелі (дякувати єврейському цадіку, до могили якого щорічно прибувають тисячі послідовників).

 

6. Івано-Франківськ і Яремче: старовинне місто, гори, водоспади та скелі Довбуша

 

IMG_7699
На сам Франківськ вам вистачить одного дня: архітектура (ох, як багато там арт-нуво!), парк, музеї. Наступного дня радимо вам сісти на дізель та проїхатися до Яремче у гори (задоволення вартує 12 грн). Мальовнича дорога залізницею, саме затишне Яремче, водоспад, скелі Довбуша. А ще можна приїхати сюди у сезон чорниць… оооо!

Дістатися Франківська залізницею (на жаль, це довго навіть з Києва). Зі Львова ходить непоганий Інтерсіті, який доставить вас до міста за 2 години. Автотранспорт не радимо, бо довго і дуже виснажливо.

Житло – квартири подобово та готелі (які майже по всьому заходу країни з дуже приємним сполученням ціна-якість)

 

7. Чернівці і Хотин: забудова 19 сторіччя, університет та велетенська фортеця

 

73-101-0002_Kocub_2_26
Фото Wadco2
Чернівці – це якесь свято. Суцільна забудова 19 сторіччя по всьому (дуже великому) центру (і не тільки), величезний університет (колишня резиденція митрополита, знаходиться у переліку об’єктів Юнеско), батьківщина Ольги Кобилянської. Можна сказати, що цього вистачить на один день. На наступний радимо відвідати Хотин – одну з найвеличніших фортець країни.

Розклад залізниці тут, автотранспорт не радимо.
Автобуси до Хотина з Чернівців відправляються кожні 20-30-50 хвилин (вартість близько 40 грн) з автостанції №1 (вул. Головна, 219).

Житло – квартири подобово та готелі (які майже по всьому заходу країни з дуже приємним сполученням ціна-якість)

 

8. Кам’янець-Подільський: фортеця, каньйон, вулички старого міста

 

IMG_0928_
Недалеко від Чернівців і Хотина знаходиться ще одна фортеця (найрозпіареніша) – Кам’янець-Подільська. Можна поєднати її з відвідуванням Чернівців, а можна виділити окремі вихідні. Кам’янець-Подільський – це як шкатулка з коштовностями, завжди можна знайти щось нове, нову вуличку, провулок, пам’ятку чи будиночок. З великого моста через каньйон, до речі, дуже популярні стрибки (екстремальний спорт, а не те, що ви подумали).

Розклад залізниці тут, є навіть інтерсіті з Києва. Автобусом можна, але якщо вам недалеко їхати, бо втомитеся.

Житло – квартири подобово та готелі (які майже по всьому заходу країни з дуже приємним сполученням ціна-якість), готелів тут забагацько навіть як для такого маленького містечка.

 

9. Хортиця: ДніпроГЕС та козацтво

IMG_5791
Хортиця – місце сили нашої країни, знаходиться у Запоріжжі. В самому Запоріжжі не дуже багато можна чого зробити (подивитися на сталінську архітектуру та ДніпроГЕС – це дуже велична споруда), а ось перейти пішки старий міст та опинитися на найбільшому річковому острові Європи – багато чого варте:) На острові діє постійний скансен, який відтворює будівлі козацької січі, є дуже вартий відвідування музей, язичницьке капище та просто шикарна природа.

Дістатися Запоріжжя можна залізницею та автобусами.

Житло: не впевнені, що воно вам потрібне, одного дня цілком достатньо. Але якщо є така необхідність, то радимо подобові квартири, а не готелі.

 

10. Вінниця: фонтан Рошен, ретромузей та ставка Гітлера

 

фото
Вінниця не так давно отримала свою найбільшу туристичну атракцію – світломузикальний фонтан Рошен. І одразу стала одним з найвідвідуваніших міст країни. Радимо займати міста на шоу за годину. Крім фонтану можна завітати у ретромузей (будете йти з центра до фонтану – не пропустите), музей Пирогова та ставку Гітлера.

Дістатися залізницею та автобусами.

Перед мандрівкою почитайте наші рекомендації з безпеки та поради для самостійного туризму в Україні .

Залишити відповідь