fbpx

Музей АТО у Дніпрі: “Шляхами Донбасу”

25 травня 2016 року у Дніпрі було відкрито Музей АТО – “Шляхами Донбасу”. Створення його об’єднало громадян майже так саме, як і оборона України: це спільна праця ветеранів АТО, волонтерів, науковців, художників і працівників Дніпровської облдержадміністрації. Зараз це крута «фішка» Дніпра, що пережив загрозу «русской весны», тут сьогодення переплітається з історією та сучасним мистецтвом.

museum_ato3

museum_ato2

museum_ato13

Де:  Дніпропетровська область, м. Дніпро, пр. Д.Яворницького, 16, біля Діорами «Битва за Дніпро» та історичного музею
Як працює: щоденно крім понеділка та останньої п’ятниці місяця з 10.00 до 16.30 (без перерви)
Ціна: безкоштовно!

museum_ato9

museum_ato14

museum_ato4

Завдяки художньому концепту Віктора Гуйкало, експозиція зовсім не схожа на то, що ми звикли бачити у більшості музеїв України, вона сповнена символізму і ще завдяки цьому унікальна.  Відвідувач потрапляє у музей через блокпост, далі прямує дорогою перемоги через місця, де були найзапекліші бої. Праворуч від дороги мирний Дніпр, що тримає оборону та домотає фронту, ліворуч зона зіткнення та війни. Між блокпостом на початку дороги та розбитою зупинкою «Піски» – хронологія подій на Сході. Деякі знаки привезли з зони АТО, більшість техніки теж с передової.

Вулична експозиція – лише початок. До Дня Незалежності планується відкрити два зала у Діарамі: присвячені героям АТО та громадянському подвигу Дніпропетровщіни – волонтерів, медиків, кожної небайдужої людини.

museum_ato12

museum_ato1

museum_ato11

museum_ato5

Ідеологи експозиції – історик, кандидат історичних наук і ветеран АТО Олег Репан, музеолог Юрій Фанигін, інші члени робочої групи, а працювало над проектом багато небайдужих людей. Серед них герой АТО Іван Начовний і його бойові побратими. Наталя Хазан та інші волонтери з “Фонду оборони країни”. Співпрацівники музею ім. Яворницького на чолі з Надією Капустіною.  Працівники Дніпропетровської облдержадміністрації Наталя Шуліка, Ольга Горб, Володимир Юрченко, та головний організатор робіт від ОДА і куратор проекту – Андрій Курляк. Співробітники Інституту “Ткума” і Музею “Пам’ять єврейського народу і Голокост в Україні”. Дизайнер Олексій Сандул та головний художник музею Голокосту Віктор Гукайло.

Колектив працює далі. Пам’ять про війну потрібна, щоб ми перемогли у війні за вільну і щасливу Україну.

Фото: Наталя Михальченко та прес-служби Дніпровської ОДА , відео 9 каналу

Залишити відповідь