fbpx

Як туристу поводитися у храмах різних конфесій?

Під час подорожей Україною перед туристом регулярно постає проблема: як потрапити до історичної чи культурної пам’ятки, що водночас є діючим релігійним закладом? Ввічливість і світський етикет допомагають, але не вирішують усіх питань, тому ось туристичні поради щодо відвідування храмів різних конфесій.

Існує кілька універсальних правил. Перед входом у будь-який культовий заклад потрібно перевести в беззвучний режим або вимкнути мобільний телефон і плеєр. Якщо в храмі дозволено фотографувати, слід прибрати спалах, щоб не заважати віруючим. Говорити неголосно, не шуміти, не курити, не вживати спиртні напої. Прийнятний для відвідування всіх релігійних установ одяг традиційно консервативний: він не повинен щільно облягати тіло та має прикривати плечі й ноги.

Також важливо з’ясувати, у який час краще прийти. Це ще залежіть від мети вашого відвідування: якщо хочеться помилуватися інтер’єрами чи зробити фотозйомку на згадку — це один випадок, а коли цікаво подивитися обряд — іншій.

Християнство

Велика частина церков, монастирів і молитовних будинків у Україні — християнські. Більшість серед них — православні. Відрізнити ззовні православний, католицький, уніатський, частину протестантських храмів не дуже просто. Перш за все зверніть увагу на дошку оголошень перед храмом або всередині, одразу за входом. Зазвичай там можна дізнатися назву храму, якому святому або події він присвячений, якій християнській громаді належить на даний момент. Чому це важливо (крім етнографічного інтересу, звичайно)? — Тому що правила поведінки в християнських церквах різних конфесій відрізняються не тільки для парафіян, а й для туристів.

Православ’я

Найсуттєвіша зовнішня відмінність православного храму від католицького: вівтар відгороджений від власне храму іконостасом. Жінкам заборонено входити у вівтар, чоловіки можуть заходити до вівтаря лише з дозволу священиків. У православній церкві чоловіки повинні перебувати з непокритою головою, жінкам же, навпаки, слід покривати голову.

Якщо ви хочете бути присутніми на церковній службі, пам’ятайте, що триває вона зазвичай не менше години. Під час неї сидіти можна тільки немічним і дуже старим, і краще вибирати місце ближче до виходу. По неділях майже в усіх храмах є богослужіння опівдні, по буднях — у 18 або 19 годині.
У деяких православних церквах заборонено фотографувати «без благословення», тому обов’язково запитайте, чи дозволена зйомка. Правильне звернення до православного священика — «батюшка», до ченців — «брат» або «сестра». «Святий отець» — звернення лише до католицького Папи! Після отримання дозволу на всі питання «бабусь» сміливо відповідайте, що маєте благословення на зйомку храму або церемонії.  Це дуже актуально для тих, хто прийшов фотографувати, наприклад весілля або хрестини.

DSC_6535_1 Свято-Троїцький собор у Новомосковську, Дніпропетровська область, УПЦ, слобожансько-полтавський стиль українського бароко

DSC_6103_1Свято-Благовіщенський кафедральний собор у Харкові, РПЦ, неовізантійський стиль

Протестантизм

Протестантизм на території України — друга за кількістю віруючих група християн після православних. Він розділений на кілька конфесій і релігійних організацій: лютерани, англікани, кальвіністи, методисти, п’ятидесятники, баптисти та багато інших напрямків.
Молитовні будинки протестантів зазвичай вільні від пишного оздоблення, ікон та статуй. Це походить від переконання, що в подібному декорі немає потреби. Протестантським храмом може стати будь-яка будівля, що береться в оренду або купується.

Зазвичай вхід у протестантську церкву абсолютно вільний для всіх. Для спокійного перебування там достатньо дотримуватися загальноприйнятих правил поведінки в громадських місцях.

16_big
Церква адвентистів сьомого дня у ЛьвовіVU1
Євангелічно-лютеранська церква Святої Катерини, кірха у місті Дніпро

Католицтво

Наступні за популярністю християнські церкви — греко-католицька (уніатська) та римо-католицька (латинська). Усередині храму найсуттєвіша відмінність від православних — відсутність іконостасу, замість нього невисока вівтарна перепона. Вівтарну частину можна впізнати за незгасною лампадою, що горить перед дарохранительницею. Крім центрального вівтаря в храмі можуть бути бічні прибудови на честь святих.
Меси відбуваються вранці й увечері, важлива роль у них приділяється музичному супроводу. Тому часто туристи відвідують католицьку службу, щоб послухати орган.

Чоловіки при вході до храму обов’язково повинні знімати головні убори, а ось для жінок одягати косинки не потрібно. Також не існує особливих вимог щодо одягу або використання косметики.
У храмі стоять ряди молитовних лав, а внизу — низеньких лавок. На них схиляють коліна під час богослужіння.
У особистій бесіді до всіх священиків можна звертатися «батько», до монахів — «брат», до черниць — «сестра».
До фотозйомки в католицьких храмах ставляться набагато терпиміше, ніж у православних.

DSC_3969_1Кафедральний собор св. Юра у Львові, греко-католицька церква, бароко-рококо

DSC_8280_1Колегіальний костел Пресвятої Діви Марії в Івано-Франківську, римо-католицька церква, бароко

Іудаїзм

На відміну від християнської церкви, синагога часто не має характерних зовнішніх ознак. Навпроти входу знаходиться найсвятіше місце — ковчег. У ньому зберігаються сувої Тори. Відчиняється синагога на світанку для ранкової молитви та залишається відкритою протягом усього дня. Особливі дні в синагозі — п’ятниця та субота.

Рабини очолюють єврейські громади, але це не священики, а швидше духовні наставники. При зверненні до рабина на ім’я іноді додають слово «рав» або «ребе». Чоловіки-євреї повинні знаходитися в синагозі в ярмулці. Чоловіки-неєвреї та жінки — з покритою головою. У синагогах існують окремі входи та приміщення для жінок і чоловіків.
Під час Шабату фотографувати в синагозі заборонено.

dsc_0344_1Найстаріша синагога України в місті Шаргород, Вінницька область. Зараз не діє

Тільки в сучасному ДніпріДніпровська хоральна синагога «Золота Троянда»

Іслам

Мечеть не є святим місцем, храмом у найбільш поширеному розумінні цього слова. Виняток становить тільки Масджид аль-харам, яка знаходиться в Мецці. П’ять разів на день із мінарету лунає азан — заклик до молитви. Усередині мечеті напрям молитви вказує михраб — спеціальна ніша в стіні, звернена в бік Мекки.

Підлога в мечеті встелена килимами, взуття залишають при вході або можна взяти із собою в сумці. Чоловіки знімають головний убір, жінки покривають голову. Вхід у мечеть для чоловіків і жінок буває як спільним, так і роздільним. Жінки зазвичай моляться на другому поверсі або у відгородженій частині першого поверху. Відвідувачі мечеті можуть сидіти або лежати на підлозі, їсти, спати, спілкуються між собою.

Оскільки в ісламі немає інституту священства, звернення до духовних осіб визначається конкретною традицією, що склалася в певному регіоні. Найуніверсальнішим є звернення «сайд» (арабською «пан»), а також «хаджі», тобто людина, що здійснила хадж.
Зазвичай у мечеті дозволяється фотографувати, але не під час молитви.

800px-Mosque_in_MariupolМечеть Сулеймана Великолепного в Роксолани в Маріуполі, Донецька область

Bakhchysarai_04-14_img14_Palace_Grand_MosqueВелика ханська мечеть у Бахчисараї, Крим

Буддизм та індуїзм

В Україні небагато індуїстських і буддистських храмів — тим цікавіше туристу їх відвідати. У буддистському храмі ходять босоніж і з непокритою головою. Не можна повертатися спиною до статуї Будди, торкатися до неї. Для будь-яких дій бажано використовувати праву руку. Прийнято сидіти по-турецькому, але так, щоб носки та п’яти не були спрямовані на статую Будди або в бік людини, що знаходиться поруч. У центральній частині храму рухатися можна тільки за ходом Сонця.
При появі ченців заведено підводитися. До них також заборонено торкатися, особливо жінкам.
Фотографування традиційно відбувається за дозволом.

Правила поведінки в індуїстських і будистських храмах багато в чому збігаються. У індуїстських храмах не заведено носити шкіряний одяг і аксесуари. Тому буде краще, якщо ви знімете шкіряне взуття, куртку або жакет, а також ремінь.

 

5Товариство Свідомості Крішни ISKCON у Запоріжжі

1111Буддійський храм «Білий Лотос» у Черкасах

2 thoughts on “Як туристу поводитися у храмах різних конфесій?

Залишити відповідь