fbpx

СТРИЙ. Цікава зупинка дорогою до Карпат

Не в кожному путівнику можна знайти якісь відомості про Стрий. Для стародавнього міста у авторів банально не вистачає сторінок – настільки туристична Галичина і зокрема Львівщина цікава і самобутня.

До того ж, в якихось десятках кілометрів на південь від Стрия розкинулися Карпати. Туристи намагаються промайнути містом, аби  якомога швидше поринути у романтику гірського відпочинку. Втім, якщо набратися терпіння і пожертвувати кількома годинами власного часу, можна відкрити для себе дуже цікаву локацію.

Принаймні, так свого часу сталося з нами. В нашому арсеналі було чотири години вільного часу, хороший настрій та цифровий фотоапарат. І хоч погода була холодною та похмурою, вплинути природні сили змогли хіба що на якість світлин.

1Залізничний вокзал

2Типова привокзальна площа з таксистами, автобусами та мафами

Стрий має цікаву особливість. Куди б ти не пішов – все одно повертаєшся в центр. Скільки ми не намагалися заблукати вулицями міста, так чи інакше дорога виводила до вже знайомих міських краєвидів. Разом з тим, подібні кружляння сприяють більш детальному вивченню.

По проспекту Вячеслава Чорновола:

3

4Перша, але далеко не остання вілла на нашому шляху

6

7

5

Взагалі, важко сказати де в Стрию знаходиться центр міста. Це може бути Майдан Незалежності з пам’ятником трьом будителям, або міська рада на вулиці Шевченка, чи колишня площа Ринок.

У Стрию цікаво всюди. Навіть за чотири години ми знайшли далеко не все з того, що місто дбайливо оберігає  протягом десятиліть.8

9Розкішна вулиця Тараса Шевченка

10

11Сьогодні Стрий відомий ще і своїми «секондами». Як можна побачити, магазини розташовуються у найкращих будівлях міста

12

13

14

Стрий детальний

15

16

17

18

В ідеалі на Стрий бажано виділити цілий день. Це розумієш безпосередньо під час прогулянки. Занадто багато архітектурних деталей, які хочеться роздивитися краще. Вулиць та провулків із старою забудовою, які просто не встигаєш знаходити. Локальних музеїв, в яких ймовірно можна знайти кілька додаткових пазлів для створення повної картини міста.

19

20

21

Візитна картка Стрия – готичний костел Різдва Пресвятої Богородиці

22Елементи костелу

23Елементи костелу

24Наскільки зрозумів, в таких будинках на околицях центральної частини міста жили (і живуть понині) «звичайні смертні»

25Хоча в конкретно цей будинок, судячи з усього, мав якесь релігійне значення

26

27Руїни синагоги

28

29Графіті ультрас місцевого клубу «Скала»

30Пам’ятник Степану Бандері на фоні гімназії, у стінах якої він колись навчався

31

32

33

34Ще один ефектний костел на вулиці Крушельницької – сьогодні храм відомий як церква Архістратига Михаїла

35

Попри дощ, вітер та холод, Стрий здався доволі затишним, приємним і самобутнім містом. Кілька годин, звичайно, мало для повноцінного знайомства. Однак цілком достатньо, аби лишити Стрий звання «транзитного пункту» до Карпат і наділити місто своїм персональним змістом.

Куди ще можна поїхати на Львівщині?

Якщо вас цікавлять маловідомі місця області, рекомендую відвідати стародавній Белз. Почитайте також матеріал про мандрівку північною Львівщиною – це вже готовий маршрут для цікавого і насиченого вікенду.  Також з міста можна відправитися в незабутню подорож Прикарпаттям.

Залишити відповідь